четвртак, 17. март 2011.

Штрумпфета


                Навикли смо сина да му свако вече пред спавање читамо приче. Једна до две приче и спавање. Некад су то приче о Нодију, некад о животињама са фарме, а некад о штрумпфовима. Пре неко вече легнем крај њега да му прочитам причу о штрумпфовима под називом Штрумпфета.
                Није то било први пут да му читам ову причу, али први пут сам озбиљније обратио пажњу на текст приче. Прича иде мање више овако: зли чаробњак Гаргамел је осмислио нови лукав план, створиће Штрумпфету, уз чију ће помоћ коначно похватати штрумпфове; Штрумпфета је скоро успела то и да оствари, посвађала је штрумпфове, угрозила њихово село, али је, наравно, на крају ухваћена и разним чаробним препаратима преображена у добру Штрумпфету.
                Стандардна прича. Једино ми је пажњу привукао рецепт за прављење Штрумпфете или женског штрумпфа: у плаву глину додати неколико крокодилских суза, змијски језик, мало пилећег мозга... Нисам могао да верујем. Крокодилске сузе!? Змијски језик!? Пилећи мозак!? Све сами стереотипи о женама... Или можда ја мислим да су стереотипи?
                Шта имамо прво? Крокодилске сузе то јест лажне сузе. Израз настао на основу суза крокодила, које се појављују док прождире плен. Па да ли жене стварно користе крокодилске то јест лажне сузе? Чешће плачу од мушкараца. Никакав им није проблем да пусте сузу. Ако гледају неки тужан филм – ето суза. Ако гледају неки филм са срећним завршетком - ето суза. Ако им дам четворку – ето суза. Ако се обрадују – ето суза. Ако су тужне, бесне, уплашене – ето суза. Лаке на сузи. А да ли је користе да добију нешто? Користе сигурно, али волим да мислим да не тако често. Мада и ми са друге стране волимо да их тешимо кад плачу. Кад видимо женску сузу, стегене нам се нешто у грлу, све би урадили да сузе не теку. Одмах нам кроз главу пролети да мора да је искрена чим плаче. Поготово ако је суза из драгог нам ока. Како смо наивни. За већину женских суза човек не може бити сигуран да су искрене. Превише их лако пуштају. Не може се веровати ни мушким сузама, али оне у нас имају сасвим друго значење: види ону пизду како плаче.
                Затим је потребан змијски језик. Ух! Стара прича. Жене имају језик као змија. Отрован. Немају све. Мада све имају својих момената. Стара веза жене и змије. Знам неке са баш отровним језиком. Не бих даље о овоме да не бих био изложен отрову.
                На крају пилећи мозак! Шта, као, жене су глупе? Неке јесу. Неке нису. Глупост је данас заразна. Знам доста паметних жена, али и глупих мушкараца. Знам и глупих жена. Постоје неке ствари које жене баш не капирају, а које мушкарци много боље схватају и одатле цела прича.
                Тако ја мог малог сина посредно учим да су жене глупе, да имају отрован језик и да ће све користити, између осталог и сузе, само да остваре своје циљеве. Није лоше да буде опрезан. Добро је да зна да постоје маске иза којих се неки крију, али то не важи само за жене. Маске користе и мушкарци.
                Кад се мало боље удубим у причу, видим да су на крају штрумпфови глупи. Уз помоћ препарата ствара се боља Штрумпфета: плавуша, лепо обучена... Сви су се заљубили у њу. И ко је онда ту глуп!? 
Сине!!! Буди опрезан. Врло је битно шта се иза маске крије. Кад видимо нашминкану и дотерану жену, не обраћамо пажњу на змијски језик и крокодилске сузе, а ни на пилећи мозак, мада неки тврде да воле да имају глупљу девојку-жену, да би могли да доминирају. Несигурни типови. И тако после неког времена, шминка се скине, отровни језик остаје, а мушкарац почне да плаче и то не крокодилским сузама, већ правим.
Мораш водити рачуна о свему овоме, па ћеш проћи добро као тата.
Како да успеш у томе?
Па, као у оном старом филму: Use the force, young Jedi!
Користи силу, толико си наследио од мене!

4 коментара:

  1. Биљана Јовановић18. март 2011. 20:25

    Јао душо моја!!!!!!! "Мораш водити рачуна о свему овоме,па ћеш проћи добро као тата."
    Волим те!
    Сине,и мама је добро прошла са татом!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Није ли једноставније да им пустиш цртани? РТБ синхронизација.

    ОдговориИзбриши
  3. Svaka čast na zapažanju... :-D

    ОдговориИзбриши